2003 Canada / USA

2003 Canada / USA

Verslag 11: van Hyder naar Prince Rupert

18 juli

Eindelijk de zon. Hoewel het wel een beetje bij Alaska hoort dat het zwaarbewolkt is, is het wel veel mooier als de zon schijnt. Wederom vroeg uit de veren zodat we om 6:15uur weer op het platform stonden. De rangers houden een logboek bij, waarin ze elk uur schrijven of er beren (of ander “wildlife”) zijn gezien, wat voor weer het is, hoeveel mensen er zijn enz.. In dit logboek stond dat er al om 6 uur een beer was gesignaleerd. We hadden dus nog eerder moeten komen. Om ongeveer half acht zag Bert als eerste een beer tevoorschijn komen. Een groot mannetjes grizzly (grizzly nr. 7) kwam langzaam door het riviertje naar het platform toe op zoek naar zalm. De beer liep rustig voorbij naar het begin van het platform (het platform is circa 40mtr lang), draaide zich om en kwam weer terug langs het platform. De grizzly is ongeveer 15 minuten in de buurt van het platform gebleven, dus iedereen heeft hem uitstekend kunnen zien, filmen en fotograferen. Nadat de grizzly was verdwenen bleven we nog even rondhangen en zijn om ongeveer kwart over acht weer terug gereden naar de camping in Hyder. Achteraf bleek dat (op een enkele na) de foto’s van zowel de digitale camera als de conventionele camera waren bewogen. De twee bovenste foto’s van de beren zijn met behulp van de videoband gemaakt, vandaar dat ze niet scherp lijken. De videoband zelf is wel uitstekend.

Terug in Hyder hebben we afscheid genomen van de campingeigenaresse en hebben we de camper weer reisklaar gemaakt voor de rit terug naar Kitwanga. Onderweg kwamen we wederom langs de gletsjer en die ziet er met mooi weer toch een stuk indrukwekkender uit (zie 15 juli, verslag 10).

Verder zijn we op weg naar Kitwanga nog 2 beren tegengekomen. Vlak voor onze camper stak een “kermodei bear” de weg over. Dit is een wit gekleurde zwarte beer, komt alleen in deze streek voor en is vrij zeldzaam. Helaas was de beer in de struiken verdwenen voordat we hem hadden kunnen fotograferen of filmen. Een aantal kilometers verderop zag ik iets zwarts in de bomen zitten en dat bleek een zwarte beer (zwarte beer nr. 18) te zijn die een middagdutje deed.

19 juli

Na te hebben uitgeslapen zijn we vandaag doorgereden naar Terrace. Hier wilden we twee nachten op de camping gaan staan, maar omdat de camping helemaal vol was toen we aankwamen, hebben we een motelkamer (de camping zit achter een motel) geboekt voor de eerste nacht en een campingplaats voor de tweede nacht! Het grote voordeel van de motelkamer was dat er een televisie in stond! Hiervan hebben we ruimschoots gebruik gemaakt, het was de eerste keer in twee maanden dat we wat wereldnieuws te zien kregen. Verder deze dag weinig gedaan.

20 juli

Vanochtend in de camper ontbeten, omdat er in de motelkamer geen keukentje was. Daarna al onze spullen vanuit de motelkamer naar de camper gebracht en toen doorgereden naar Terrace, omdat onze campingplaats nog niet vrij was. In Terrace wat gewinkeld en wat foto’s op CD laten branden en in een internetcafé annex hasjzaak de mail geup- en gedownload. Verder ons niet erg druk gemaakt: ’s middags bij Tim Horten geluncht en ’s avonds een magnetron pizza gegeten (beiden waren erg lekker).

21 juli

Vandaag doorgereden van Terrace naar Kitimat. Dit is een plaatsje met twee grote chemische bedrijven en verder stelt het niets voor. De camping was bijna een ramp te noemen, je moest bijna 17 dollar per nacht betalen, zonder dat men daar een douche of een w.c. had. Helaas wisten we dit laatste niet en hadden we al voor 2 nachten betaald. Maar o.k. in de plaatselijke sportzaal had je publieke toiletten en daar konden we gelukkig gebruik van maken. Douchen gaat inmiddels erg goed in de camper zelf, dus we waren toch weer van alle gemakken voorzien! De rest van de dag hebben we doorgebracht in de plaatselijke wasserette, omdat de dekens hoognodig gewassen moesten worden. De foto laat het uitzicht van onze camper zien, je ziet dat je van alles op een camping kan tegenkomen.

22 juli

Weer een dag in Kitimat. Vandaag hadden we besloten om veel wandelingen te maken. De eerste wandeling zouden we doen naar de Giant Spruce Tree en de rivier. Deze wandeling konden we vanaf de camping starten, dus de camper konden we laten staan. De Giant Spruce Tree (een of andere hoge boom) was helaas niet meer zo hoog meer (stond nog een stronk van ong. 10 meter hoog), dus liepen we maar door naar de rivier. Bij de rivier aangekomen bleek daar een soort tweede stad te zijn: wellicht wel 100 mensen stonden daar in slagorde bij de rivier opgesteld in tenten en campers zodat ze maar de hele dag konden vissen! Het was erg vermakelijk om dit te zien, dus we hebben even op de oevers naar ze staan kijken. Wat daarna gebeurde citeer ik even uit mijn dagboek: “Rond 11.45 uur liepen we weer terug [van de rivier] naar de camping, maar na 50 meter zat er op 20 meter afstand een zwarte beer (zwarte beer nr. 19) op de weg. We schrokken allemaal: beer liep weg en wij hadden geen foto’s en durfden ook niet meer verder te lopen. Aan de 1e de beste auto die langskwam gevraagd om ons even terug te brengen naar de bewoonde wereld. Dit was geen enkel probleem en na een ritje van 5 minuten waren we weer veilig”. Ik weet niet wie meer schrok wij of de beer, maar op dat moment kwam er aan al onze wandelplannen abrupt een einde! Om bij te komen van de schrik zijn we ’s middags naar de warmwaterbronnen gereden en daar hebben we heerlijk gerelaxed.

23 juli

Tijd om Kitimat te verlaten en door te rijden naar Prince Rupert. De rit verliep probleemloos en ook de camping is redelijk te noemen (ze hebben w.c.’s en douches, al werkt de helft niet en de helft die wel werkt is vreselijk vies). Nog even bij de toermaatschappij nagevraagd of onze grizzly tocht op de 24e of de 25e wordt gehouden. Helaas kregen we te horen dat hun boot kapot was gegaan en dat het niet zeker was of de toer überhaupt nog wel door ging. Ze hebben ons voor de 25e erbij gezet, maar morgen moeten we terugkomen om te vragen of het wel doorgaat. Flink balen, want dit is waarschijnlijk onze laatste kans om een grizzly op de foto te zetten. De rest van de dag weinig gedaan (een wasje gedraaid en eten gekookt) en ’s avonds bij het houtvuur marshmallows zitten eten.

24 juli

Na onze ervaring met de beer in Kitimat hebben we vandaag toch nog maar een wandeling gemaakt, maar dit keer niet in de bossen. We hebben braaf over de weg gewandeld naar de haven, om te kijken waar we overmorgen de boot moeten nemen naar Vancouver Island toe (naar Port Hardy om precies te zijn). Dit keer geen beren tegen gekomen, maar dat kan natuurlijk toeval zijn. Na de lunch met de camper naar “downtown” Prince Rupert gereden en daar weer naar de toermaatschappij geweest. De boot is gemaakt en onze tocht gaat morgen gewoon door!!! De rest van de middag wat gewinkeld en verder alweer rustig aan gedaan.