2023 IJsland

2023 IJsland

In de zomer van 2023 hebben we een cruise naar IJsland gemaakt met op de heenweg een stop op de Shetland eilanden en op de terugweg stops op de Orkney eilanden, Bremerhaven en de ontscheping vond plaats in Rotterdam.

13 t/m 16 augustus

Op zondagochtend 13 augustus zijn we met de trein en bus naar de cruise haven van IJmuiden gegaan. Rond twee uur konden we aan boord van de Costa Favolosa gaan, ons thuis voor de komende twee weken. We hebben 1 binnenhut op dek 2 voor ons 4-en. We vertrokken rond 19.00 uur naar Lerwick op de Shetland Islands ten noorden van Schotland. Daar kwamen we op dinsdag 15 augustus om ongeveer 07.00 uur aan en ging in de haven voor anker. Passagiers die aan land wilden gaan of een excursie hadden geboekt werden naar en van de wal met tenderboten overgezet. Wij hebben een busexcursie op de Mainland van de Shetland Islands gedaan en uiteraard hebben we de beroemde Shetland Pony’s gezien.

14 en 16 augustus waren zeedagen.
We hoeven ons niet te vervelen er zijn zwembaden aan boord en fitness, spa, winkeltjes, theater, casino, arcade hal, bibliotheek, hotpools en tig restaurantjes.
Het indrukwekkenst is het theater wat 3 verdiepingen hoog is. Elke avond eten we in het Duca di Borgogna restaurant. Sit-down dinner met elke avond 4 gangen keuze menu.
Ontbijt en lunch kunnen we daar ook nuttigen, maar we hebben tot nu toe het buffet restaurant genomen op dek 9. De boot heeft 11 dekken en 2200 gasten en 1200 personeel.

17 augustus Seyðisfjörður

In de ochtend kwamen we bij onze eerste haven in IJsland aan: Seyðisfjörður. Gelegen aan een fjord in het noordoosten van IJsland. Dit is ook de enige plaats op IJsland met een veerverbinding. Vanaf Denemarken kan je met je eigen fiets, motor, auto of camper via deze ferry naar IJsland. We zijn rond half 11 met een tenderbootje aan wal gegaan. Naar een waterval toegelopen en daarna zijn Bert en Marleen verder gelopen naar Tvisöngur, een soort echokoepels. Bert heeft ook met de drone wat gefilmd en foto’s gemaakt.

18 augustus Akureyri

Vanochtend om 9 uur kwamen we aan in de haven van Akureyri. Voor het eerst konden we via de loopplank aan wal. Hier meteen gebruik van gemaakt en naar het winkelcentrum gelopen. Wat boodschapjes gedaan en daarna weer terug naar de boot voor de lunch en we moesten ook op tijd terug zijn voor de excursie die we hadden geboekt. De bus vertrok om 14.15 uur.
Als eerste bezochten we de Godafoss waterval, daarna bezochten we het kleine museum Laufás. Dit is een boerderij bestaande uit kamers met muren en daken van turf welke door middel van gangen onderling zijn verbonden en weergeeft hoe de mensen vroeger leefden.

19 augustus Isafjördur

Vandaag al weer een andere haven aangedaan. Vlak voordat we aankwamen zagen we nog enkele kleine walvissen in de fjord zwemmen. Vanaf 10 uur konden we de boot af. Aangezien we voor vandaag geen excursie hadden gepland hebben Marleen en Bert eerst rondgekeken wat er te doen was en of er nog wat last minute te boeken was. Helaas was dit niet meer mogelijk (of heel duur). In de middag daarom een wandelingetje gemaakt in het dorp en wat spullen gekocht voor de excursie van morgen.

20 augustus Reykjavik

Met schitterend weer kwamen we de haven van Reykjavik binnenvaren. Hier hadden we een “Golden Circle-dagtour” geboekt bij de organisatie Viator/Tripadvisor. Een bus kwam ons ophalen bij de cruise haven en we bleken niet de enige van de cruise te zijn, die deze dagtour op eigen gelegenheid hadden geboekt.
De begeleider van de toer wist ons te vermaken met zijn verhalen en humor over IJsland en de bezienswaardigheden welke we hebben bezocht. Als eerste zijn we bij het Keriõ-kratermeer geweest, daarna langs de Gulfoss waterval, de geiser in het geothermische gebied Geysir en de tektonische platen in het Pingvellir National Park.

21 augustus Grundarfjörður

Marleen en Bert hadden vanochtend een wandelexcursie naar een waterval aan de voet van de berg Kirkjufell. Eveline en Patrick zijn later nog aan wal gegaan en hebben even door Grundarfjördur gewandeld en daarna geluierd op het dek.

22 en 23 augustus

22 augustus was een zeedag richting Kirkwall op de Orkney Islands. Voor het eerst waaide het ook harder en je voelde het schip ook duidelijk bewegen. Wij hadden hut 2368 op dek 2. Dat is vlakbij de middelste groep liften en trappenhuis. Bert heeft het voor de gein eens uitgestapt met stappen van ongeveer 1 meter. Vanaf onze hut door de gang helemaal naar achteren was 100 stappen. Vanaf de hut helemaal naar voren was 160 stappen. In de avond was er een mooie show in het theater.

In de loop van de ochtend van 23 augustus kwamen we bij de Orkney Islands aan. We gingen voor anker in de baai van Kirkwall en werden dan ook weer overgezet met tenderboten naar de pier in Kirkwall. Echter de afstand tussen de Costa Favolosa en de pier was dermate groot, dat alleen het varen zelf al 20 minuten duurde. Ondanks dat er 6 tenderboten ingebruik waren en er ongeveer 120 mensen op één tenderboot meekonden, duurde het allemaal vrij lang en vooral voor de terugtocht stond er een lange rij te wachten. In Kirkwall hebben we door een leuk winkelstraatje geslenterd en heeft Eveline cheese pattie genomen en hebben we een nog een heel lekker ijsje gegeten.

24 en 25 augustus

24 augustus was wederom een zeedag. Van Kirkwall ging het richting Bremerhaven in Duitsland. Zoals elke avond was er nu ook wel weer ergens muziek of een muziekfestijn op het schip.
Er zijn mensen die op 25 augustus jarig zijn, dus dat moet gevierd worden. In de loop van de ochtend kwamen we in Bremerhaven aan. Marleen en Bert zijn naar het museum Klimahaus Bremerhaven geweest. Patrick en Eveline zijn wezen shoppen in Bremen. Bij het diner in het restaurant kregen we in plaats van het desert een verjaardagstaart welke onder gezang door de bediening naar onze tafel werd gebracht.

26 augustus

De cruise loopt ten einde als we de Nieuwe Waterweg naar Rotterdam invaren. Tegen half tien in de ochtend meerden we aan bij de Cruise Terminal in het centrum van Rotterdam. Rustig alles ingepakt en we zijn van boord gegaan. Met de metro naar het centraal station van Rotterdam waar Marleen de trein pakte naar Leiden en wij de trein pakten naar Amersfoort.

Zowel de cruise als IJsland zijn goed bevallen. Volgend jaar weer??

Video

Een filmimpressie van deze reis.